Konopie to jedna z tych niesamowitych roślin, które od wieków były wykorzystywane do całkiem wielu rzeczy, od lin po ubrania, paliwo, a nawet medycynę. Mąka konopna, bezglutenowa alternatywa dla kukurydzy i pszenicy, zyskuje teraz na popularności ze względu na swoje niezwykłe właściwości i godne uwagi korzyści.
Tabela Zawartość:
Czym jest mąka konopna?
Niektórzy z was mogą być już zaznajomieni z białkiem konopnym lub nawet próbowali go w przeszłości. Jest to bogaty w składniki odżywcze proszek białkowy zasilany roślinami, który zawiera wszystkie aminokwasy. Jest również bogaty w lecznicze fitoskładniki, w tym minerały, witaminy i inne. Mąka konopna jest w pewnym sensie taka sama, ale nadal dość różna od białka konopnego.
Nasiona konopi są tłoczone na zimno w celu wydobycia olejów. Nie usunięcie olejów z tych nasion sprawiłoby, że po zmieleniu zamieniłyby się one w masło konopne. Jednak pewne śladowe ilości zdrowego oleju z nasion konopi pozostają w tyle i trafiają do mąki konopnej.
Tak zwane ciasto konopne pozostaje po wytłoczeniu oleju z nasion konopi. Ciasto konopne jest delikatnie mielone, aby zamienić je w gęstą od składników odżywczych i niebiańską mąkę konopną.
Jest wiele godnych uwagi rzeczy dotyczących mąki konopnej, a do nich należy fakt, że jest ona:
- 100% bez nabiału
- 100% bezglutenowy
- 100% bezzbożowy
- 100% przyjazny dla keto
- 100% paleo-friendly
- 100% wegetariański / wegański
Korzyści wynikające z zastosowania mąki konopnej
Mąka konopna podobno oferuje kilka niezwykłych korzyści, a są to m.in:
Bezglutenowy
Nie jest łatwo znaleźć mąkę, która jest pszenna, zbożowa i bezglutenowa. Dobrą wiadomością jest to, że mąka konopna sprawdza wszystkie te cechy. Jeśli masz nietolerancję glutenu lub celiakię, na pewno ucieszy cię wiadomość, że mąka konopna, to bezglutenowa alternatywa dla kukurydzy i pszenicy. Jest to również dobry wybór mąki dla tych, którzy chcą schudnąć.
Pamiętaj tylko, że tylko czysta mąka konopna jest uznawana za bezglutenową. Zanieczyszczenia mogą wystąpić, jeśli inne uprawy są uprawiane z nasionami konopi. Jest to bardzo częsty problem, gdy te same narzędzia są używane do zbiorów. Upewnij się, że kupujesz swoją mąkę konopną z wiarygodnego źródła, aby zapobiec temu problemowi.
Wysoka zawartość białka
Mąka konopna jest również nadzwyczajnym źródłem białka. Musisz skupić się na dodaniu większej ilości białka do swojej diety, jeśli prowadzisz wegański styl życia lub dietę wegetariańską. Większość wegan i wegetarian robi to poprzez przyjmowanie codziennych suplementów. Mąka konopna ma 33% białka i jest świetnym zamiennikiem dla wegańskiego białka w proszku, ponieważ można uzyskać 5g strawnego białka w każdych 2 łyżkach mąki konopnej.
Bogate w minerały i witaminy
Zarówno mąka konopna, jak i nasiona konopi zawierają wiele minerałów i witamin. To dobra rzecz, jeśli weźmiemy pod uwagę, że wybielona biała mąka nie zawiera minerałów i witamin.
Mąka bielona jest już mocno przetworzona, a proces ten niszczy prawie cały magnez, który mógłby być w niej obecny, a także 80% żelaza i prawie całą witaminę E.
Ale różni się od mąki konopnej tym, że nie jest poddawana ciężkiej obróbce. Oznacza to, że zachowuje minerały i witaminy, ponieważ wtedy korzyści odżywcze są zachowane przez cały etap przetwarzania. Mąka zawiera żelazo, wapń, magnez, potas, tiaminę, sód i inne przydatne minerały i witaminy.
Spróbuj mąki konopnej, bezglutenowej alternatywy dla kukurydzy i pszenicy, i poznaj jej zalety!